Two of a Kind Servies

De porseleinkast aan de Provenierssingel

Interview met de servieszussen van Two of A Kind
Aan meer klantenbinding hoeven de zussen Marjanne en Karin ’t Hart niet te doen. Zij rijden zelf nog de Engelse antiekmarkten af, om nét dat ontbrekende kopje mee terug naar Rotterdam te nemen voor een klant. Het is een klein beetje zoeken met de herinrichting van de achterkant van Centraal. Maar gelukkig hebben de twee zussen die de oude serviezenwinkel Two of a Kind bestieren, een bord mogen ophangen aan één van de bouwhekken. In plaats van rechtdoor moet je rechtsaf, de Kerkbrug over en je komt uit bij een monumentaal hoekpand uit 1897.

Marjanne en Karin ’t Hart staan achter de toonbank van het voormalige antiquariaat, achterin de zaak. “In 2004 hebben we de winkel overgenomen van de vorige eigenaar. We werkten hier eerst al een tijdje toen hij ook nog actief was. Toen zag het er heel anders uit.” De eigenaar leefde in de winkel, achter een enorme kastwand. “Dit was zijn bedstee”, leggen de zussen uit, wijzend op een kleine ruimte die nu als kantoor gebruikt wordt. We krijgen foto’s te zien van hoe het er vroeger uit zag. Ook toen stond de ruimte helemaal vol met spullen, destijds niet alleen serviesgoed.

dsc_8640lores

Toen Marjanne en Karin de zaak uiteindelijk over konden nemen zijn ze hard aan de slag gegaan. De vloer hebben ze met een machine helemaal geschuurd, laten ze zien. De lege ruimte op de foto’s is een enorm contrast met nu. Overal waar je kijkt staat inmiddels serviesgoed. Ook een smal gangetje op links staat vol met spullen. En toch, er is over nagedacht. Je kunt je prima bewegen, het is meer het idee van al dat breekbare spul om je heen. Ineens valt er heel wat voor te stellen bij het gezegde over de olifant in een porseleinkast.

“We hebben best een grote omloopsnelheid qua spullen. Er komen constant nieuwe dingen bij en we raken elke dag wel wat kwijt. Met Kerst merkte je dat mensen voor het kerstdiner inkopen doen. Ze hebben bijvoorbeeld vorig jaar iets laten vallen, of zelfs een complete set messen zo van het bord in de prullenbak geschoven. Dan bellen ze ons of wij het ontbrekende deel hebben.

De dames van Two of A Kind doelen op de zoekservice. Als je een complete set hebt maar net dat ene kopje of lepeltje ontbreekt, kun je op de website een formulier invullen of bellen. Als Marjanne en Karin het dan ergens tegenkomen wordt er contact met je opgenomen. Het is niet eens verplicht het gevonden voorwerp dan ook te kopen. “Dat is geen probleem voor ons, er is vast wel iemand anders die we er blij mee kunnen maken.”

‘Als mensen iets hebben laten vallen
bellen ze ons voor het ontbrekende deel’

dsc_8590lores

“Maar we verkopen niet alleen servies hoor. Soms vragen klanten van een stuk kerstversiering hoeveel het kost, terwijl we daar helemaal niet over nagedacht hebben. Dat hangt daar gewoon voor de sier, en dat willen de mensen dan ook meenemen. We moeten deze dagen wel een stuk vaker het zilver poetsen met al die kaarsjes in de winkel”.

Wat voor klanten komen er eigenlijk in de winkel? “We verkopen heel veel via Marktplaats. Mensen komen soms helemaal uit Groningen om iets op te halen.” Aan klantenbinding hoeven Marjanne en Karin niet echt te werken, dat gaat vanzelf. “Er zijn een hoop klanten die elk jaar wel terugkomen. En mensen zeggen vaak dat ze ons aan zullen bevelen bij al hun kennissen. Er was ooit een dame die zo blij was dat we iets voor haar hadden gevonden dat ze bij haar volgende bezoek langskwam met een doos Bossche Bollen!” Ook langslopende mensen komen vaak genoeg even naar binnen om te kijken. Hoewel dat nu met die herinrichting wel iets minder is. “Dat merk je wel.”

dsc_8593lores

De zussen ’t Hart kochten en verkochten voor ze dit pand betrokken al veel op antiekmarkten en op internet, en daar zijn ze gewoon mee doorgegaan. “In de zomer gaan we met de auto op de boot naar Engeland, inkopen doen. Dat is hartstikke leuk! Zoals het eruit ziet op televisie, bij Antiques Roadshowbijvoorbeeld, zo gaat het daar echt. Bij die Britten zit het echt in het bloed, die antiekhandel. Het is nog altijd een heel avontuur, twee dames in een auto met allemaal dozen servies achterin.” Karin rijdt, en Marjanne roept bij de eerste rotonde altijd nog even ‘links!’, voor de zekerheid.

‘Zoals Antiques Roadshow op
televisie is, gaat het in Engeland echt’

Hoe is dat eigenlijk, om als zussen samen te werken? “Mensen denken nog weleens dat we een stel zijn. Misschien komt het ook wel door ons logo op de winkelruit: twee theekannen met een roze strik erdoorheen”. Ruzie hebben ze nooit.  “Als er een kleine irritatie is dan maken we er meteen een werkoverleg van en spreken we het uit. Maar ook dat komt maar heel zelden voor. Ook onderweg, in Engeland of Frankrijk als we langs de antiekmarkten gaan hebben we nooit echt onenigheid.”

Niet zo heel lang geleden vierde Two of A Kind haar tienjarig bestaan. Wie goed kijkt kan er nog een poster van zien hangen. “De hele winkel stond vol met mensen, maar er is helemaal niets gesneuveld.” Hoe is het mogelijk. Voorheen werden er nog weleens lezingen gehouden in de winkel, maar ‘daar staat het tegenwoordig echt te vol voor’. Je kunt het je voorstellen.

Bij het weggaan laten we nog een cadeautje inpakken, met een dieprood papier dat de zussen vonden tijdens één van hun vele rondgangen. Voorzichtig trekken we de deur achter ons dicht. Ons servies is nog compleet, maar we weten nu waar we moeten zijn als er weer eens wat sneuvelt.

Beeld: Paul van der Blom
Tekst: Mick Arnoldus

Dit artikel is i.s.m. Vers Beton tot stand gekomen.
Schermafbeelding 2014-02-13 om 20.05.09

Wil je updates ontvangen? Klik hieronder.

andersnogiets

Two of a Kind 
Provenierssingel 59a
3033 EH Rotterdam

%d bloggers like this: