Paraddy Balletwinkel

Ik volg altijd mijn hart

“Als kind liep ik met de nonnen door een chique winkelstraat in Brussel, een laan met bomen en luxe boetieks. Ik keek mijn ogen uit. Vanaf die dag droomde ik van een eigen winkel.”


toonbank

We zitten op een antieke stationsbank uit 1910. Past goed bij de rest van het interieur, dat nostalgie ádemt. Addy, charmant en spraakzaam, haalt koffie en blijft intussen doorpraten. “Ik kwam bij toeval in aanraking met dans. Op het internaat waar ik opgroeide volgde ik muziekles, eerst piano maar dat lag me niet. Later accordeon. In die tijd hadden ze nog geen kleine instrumenten, het was loodzwaar. Uit elkaar trekken ging nog wel maar om dat bakbeest weer terug te duwen met die iele zevenjarige kinderarmpjes. Ik kreeg er nachtmerries van, begon te klieren en werd uit de les gestuurd. Aan de overkant van het plein was een danslokaal. Als ik op mijn tenen stond kon ik net door het raam kijken. Prachtig vond ik het. De dansdocent merkte me op en ik mocht meedoen.”

‘Ook in Rotterdam koos ik
ervoor om aan te pakken’

Een danscarrière zat er uiteindelijk niet in, Addy wilde creëren en werd modeontwerper. Van confectie tot haute couture en danskleding. De zaken liepen goed en in 1979 opende hij naast zijn atelier in Den Bosch een ballet- en danswinkel. Met zijn grote liefde had hij grote plannen. Samen zouden ze een keten van winkels opzetten. Maar het lot bepaalde anders. Zijn vriendin werd ziek en overleed. “Ik hoefde niet per se weg uit Den Bosch, maar toen ik in 1999 hoorde over het Witte de With-project ging ik kijken in Rotterdam. Het project moest de Witte de Withstraat, die op dat moment bekend stond om zijn ruige nachtleven, louche cafés en illegale gokhuizen, een totale make-over geven. Het leek me mooi om als ondernemer actief mee te werken aan de ontwikkeling van die straat, bovendien drukten de herinneringen in Den Bosch zwaarder dan ik had voorzien. Daarom vertrok ik naar Rotterdam.”

addy

Mede door een aangepast vergunningenbeleid veranderde de Witte de Withstraat in de jaren negentig langzaam in een levendige culturele as die het Museumpark en het Maritiem Museum met elkaar verbindt. Om zijn keuze voor Rotterdam nader te verklaren vervolgt Addy: “Eén ding is heel bepalend geweest voor het verloop van mijn leven: door mijn achtergrond is een eigen plek mijn belangrijkste doel. Toen ik uit het internaat kwam kon ik kiezen: zwerven of zorgen voor een dak boven mijn hoofd. Ik koos voor het laatste. Dus ook hier in Rotterdam koos ik ervoor om aan te pakken. In mijn eentje begon ik met het verbouwen van de winkel, maar al snel kwamen mensen meehelpen. Dat vond ik bijzonder, die openheid en hartelijkheid kende ik niet. Ik voelde mij hier snel thuis.”

balletmeisje

Comfortabele slips
Typerend voor de etalage zijn de donkerblauwe gordijnen, als coulissen op het toneel. De ruimte staat vol met rekken ballet- en danskleding, dansschoenen, posters, foto’s en accessoires. Addy heeft een voorkeur voor natuurlijke materialen, comfortabele stoffen en originele details.
Hoe hij de toekomst ziet? Een van zijn medewerkers heeft interesse in de winkel, maar dat heeft geen haast. De winkel verveelt hem nog niet. Hij krijgt de hele dag mensen over de vloer. “De winkel is als mijn huiskamer. Ik ben er graag en ontvang er mijn klanten. Het is mijn eigen ontwerp, alles heb ik zelf gebouwd. Bovendien ontwerp ik sinds een paar jaar weer balletkleding, een basiscollectie voor klassiek balletonderwijs. Inspiratie haal ik van de straat, van wat ik zie dat mensen aanhebben. Een maand terug heb ik iets nieuws bedacht.

‘Ik kies altijd
voor het kind’

Je gelooft het misschien niet, maar ouders vertelden mij dat ze stad en land afliepen voor comfortabele slips die niet onder het balletpakje van hun dochters vandaan kwam. Die kinderslip is er nu.

“Paraddy is een begrip en daar ben ik trots op. Mijn klanten komen voor zeventig procent van buiten de stad, soms van ver buiten Rotterdam.” Zijn klanten prijzen hem om zijn kennis over dans, producten, eerlijk advies en de manier waarop hij hen benadert: “Wie hier als heks binnenloopt gaat als prinses naar buiten. Ik hou van mijn werk maar waar ik niet tegen kan is als mensen gehaast zijn, met de telefoon aan hun oor door de rekken gaan. En míj verontwaardigd aan kijken, wijzend naar hun telefoon, als ik ze aanspreek. Dat pik ik niet. En als ik het ergens niet mee eens ben, zeg ik dat. Ook als een moeder tegen mij zegt: ‘Doe maar een zwart pakje, dat kleedt wat meer af’, terwijl dat meisje een róze balletpakje wil. Dan kies ik altijd voor het kind.”

‘Each day is the first day of my life.’ Drie jaar geleden kreeg Addy een lichte hartaanval. “‘Zie het als een waarschuwing’, zei mijn omgeving. Een les. Hoezo? Het heeft mij niet veranderd. Ik vond de gebeurtenis niet dramatisch. Het leven zélf is dramatisch. Ik heb mijn les al jong geleerd: doe de dingen waar je achter staat. Redeneer vanuit je hart. Geloof me, alles waar je van droomt komt uit.”

Tekst: Marleen Bos
Beeld: Joke Schot

Dit artikel is i.s.m. Vers Beton tot stand gekomen.
Schermafbeelding 2014-02-13 om 20.05.09

Wil je updates ontvangen? Klik hieronder.

andersnogiets

Paraddy
Danskleding en schoenen voor kinderen en volwassenen, yoga- en fitnesskleding en fashion casual.
Witte de Withstraat 11a
Telefoon: 010 411 56 66
www.paraddy.com
Open: ma 13 – 18 uur, di t/m do 10 – 18 uur, vr 10 – 20 uur, za 10 – 17 uur, zo 13 – 17 uurParaddy Basics

Door Paraddy ontwikkelde balletpakjes volgens Europese academische richtlijnen. Ook online te bestellen via www.paraddy.com/webshop


%d bloggers like this: