Jansen Meubelstoffeerderij

Meubelstoffeerderij Jansen overleefde de opkomst van Ikea en meubelboulevard. Het familiebedrijf uit Hillegersberg restaureert al meubels sinds 1930.
BobvdVlist_Stofeerder Jansenlr

De meubelstoffeerderij aan de Straatweg in Hillegersberg is een begrip. Al is het alleen maar om de intrigerende leus ‘Er is maar één Jansen, ook úw stoffeerder’, die zowel op het bedrijfspand als op het busje ervoor prijkt. Vakman Rob (63) heeft de zaak van zijn vader voortgezet. De oprichter én bedenker van de reclameslogan voorzag al vóór de oorlog meubels van een nieuw uiterlijk.
Achter de wervende tekst gaat een zaak van 150 vierkante meter schuil. In de grote, wat chaotisch ogende ruimte staat het vol met stalen en rollen stof, vulmateriaal en veringen. In het midden verricht Rob zijn ambachtelijke handwerk: meubilair herstellen, opnieuw bekleden en soms een likje beits. Met als hulpmiddelen onder meer een set gereedschap, een nietmachine en een naaitafel.

‘Er is maar één Jansen’

Stoffeerder Jansen ‘klapt’ zijn bril in tweeën, die heeft hij op bij de arbeid. Het bijzondere exemplaar (bijeen te houden op de neus door magnetische werking) hoeft hij zodoende niet telkens op te bergen. Met een grijns: “Ik ben niet zo sterk met brilletjes. Vroeger ging er nog wel eens een stuk als ik die weg legde.”

Mond-tot-mond reclame
Jansen senior begon de zaak in 1930 in de nabijgelegen Philips Willemstraat. Na enkele verhuizingen zit de meubelstoffeerderij nu op de Straatweg. Een plek die de aandacht trekt. Rob: “Veel passerende mensen, ook in de tram, zien mijn zaak. Maar de meeste klanten heb ik van recommandatie, mond-tot-mondreclame. Behalve uit de buurt ook uit de B-dorpen, Alexanderpolder en Ommoord. Ik heb vooral particuliere klanten, niet alleen ouderen maar ook dertigers.”
Rob Jansen heeft nog genoeg te doen, misschien ook wel omdat hij een uitstervend ras is. „Vroeger zaten er ook veel stoffeerders in Crooswijk of het Oude Noorden, nu niet meer. Ik ben op mijn vijftiende bij mijn vader begonnen, kijken of het wat voor me was. Ik vond het leuk. Elke week is het wat anders, andere stoelen of banken. Dus niet zoals bij een meubelmaker als Gispen heel veel zelfde modellen. Maandag ga ik meestal op bezoek voor het halen, vrijdag is het dan klaar.”
Rob levert maatwerk, dat maakt zijn arbeid volgens hem zo mooi. Op zijn advies kan de klant bijvoorbeeld kiezen tussen een verend zitkussen of een hard zitvlak. Bij zijn rondje op maandag neemt hij stalen met stoffen mee. „Nu is velours met fantasiemotief bijvoorbeeld populair.”

BobvdVlist_Stofeerder Jansen _1

‘Als de romp maar goed is’
De ambachtsman is net wat verweerde barkrukken en een in slechte staat verkerende bruinlederen, ooit sierlijke Lodewijk fauteuil onder handen aan het nemen. „Het leuke is vooral dat je meubels zó weghaalt (en hij wijst op de krukken en de oude stoel) en ze als nieuw terug brengt.” Vooral de fauteuil lijkt een lastige klus. Jansen: “Als de romp maar goed is. Daar valt in dit geval wel wat van te maken.”
Jansen ondervindt weinig hinder van de tijdsgeest, waarin veel goederen een hoge omloopsnelheid kennen. “Als mensen bijvoorbeeld een eethoek hebben die ze bevalt en er is één stoel kapot, dan vinden ze het vaak zonde alles te veranderen. Dan schakelen ze mij in.” Hij wijst ook op het sentiment, de nostalgie die vaak aan meubilair kan kleven. Mensen die daarom geen afstand kunnen doen van hun bank of stoel kloppen ook bij Jansen aan.
De meubelstoffeerder werkt in zijn eentje sinds zijn broer én compagnon in 1991 overleed. Met zijn tweeën hadden ze de zaak van pa overgenomen. Rob vindt de eenzame arbeid niet vervelend. “Ik kan goed alleen werken. Zo heb ik ook nooit de radio aanstaan. Ik ben hier eigenlijk de directeur maar ook de werkster die alles moet opruimen. Alleen voor het sjouwen heb ik hulp nodig.”

Tekst: Paul Smits
Beeld: Bob van der Vlist

Dit artikel is i.s.m. Vers Beton tot stand gekomen.
Schermafbeelding 2014-02-13 om 20.05.09

Wil je updates ontvangen? Klik hieronder.

andersnogiets

Meubelstofffeerderij Jansen
Straatweg 40 Rotterdam
010-4180901

%d bloggers like this: