Radio van der Zee

De laatste der Mohikanen in de Rosestraat

Een half afgebroken rij oude panden, met nog slechts één benedenverdieping bewoond. Het is een bijzonder gezicht aan de kop van de Rosestraat op Rotterdam Zuid. Op de gevel staat met rode letters ‘Radio van der Zee’. Eigenaar Koos van der Zee verkoopt hier al sinds 1978 radio’s en tv’s.

A0000064

‘Eigenlijk is dit een soort
bunker geworden’

“Vroeger was dit een drukbezochte straat, maar daar is weinig meer van over”, zegt Van der Zee terwijl hij tegen een gaskachel leunt. Omdat er geen centrale verwarming meer is in het pand stookt hij de kachel flink op en houdt hij zijn jas aan tijdens zijn werk. “Eigenlijk is dit een soort bunker geworden”, vervolgt hij. Aan de achterkant van zijn winkel zijn stalen platen bevestigd om inbrekers tegen te houden. Alle andere panden zijn helemaal dichtgespijkerd tegen krakers.

Vroeger goede winkelstraat
Op de rekken in de winkel staan grote tv-toestellen met in koeienletters de prijzen. Al meer dan 35 jaar zit Van der Zee op de Rosestraat en hij heeft het flink zien veranderen. “Mijn winkel is nu een kraakpand geworden, maar vroeger was dit een goede winkelstraat.” Tot 1993 denderden de treinen tussen Rotterdam CS en Rotterdam Zuid over het spoor achter zijn winkel naar de Hefbrug. “Achterin de winkel trilde de soldeerbout uit mijn handen als ik aan het werk was. En de treinen kwamen elke tien minuten voorbij.” Vanaf 1993 is de Hefburg niet meer in gebruik. Nu rijden de treinen door de Willemsspoortunnel onder de Maas door.

A0000106

‘Soms heb ik zeven klanten per dag,
soms ook helemaal niemand.’

Door de verpaupering van de Rosestraat zag Van der Zee zijn klandizie flink  teruglopen. “Het is ook geen gezicht: drie leegstaande panden met daarnaast een gapend gat en dan weer een klein blokje met nog één winkel erin. Mensen vragen me geregeld of mijn winkel nog open is.” Als ik Van der Zee bezoek heeft hij net een klant geholpen. „Ik repareer nog veel televisies, omdat ik een groot klantennetwerk heb. Maar nieuwe klanten krijg ik niet snel meer, omdat ik op zo’n verlaten locatie zit. Soms heb ik zeven klanten per dag, soms ook helemaal niemand.”

Schadevergoeding
Zelf wil Van der Zee graag vertrekken uit de Rosestraat. “Ik ben nu 61, dus moet nog zo’n vijf jaar werken. Het liefst zou ik verhuizen naar bijvoorbeeld de Beijerlandselaan.” Al sinds 2007 heeft de woningbouwvereniging de huur opgezegd, maar Van der Zee wil graag een schadevergoeding voor de opgelopen schade en vervangende winkelruimte. „Daarover is veel gesteggel met de gemeente en de woningbouwvereniging. Ik wil dat dit snel wordt opgelost.”
Sinds het café op de hoek van het woningenblok op de Rosestraat er niet meer zit, is de winkel van Van der Zee nog de enige overgebleven zaak op dit stuk van de Rosestraat. “Hopelijk ben ik zo snel mogelijk weg”, zegt Koos. Maar voorlopig is hij de laatste der Mohikanen op de Rosestraat.

Tekst: Ewoud Kieviet
Beeld: Bob van der Vlist

Dit artikel is i.s.m. Vers Beton tot stand gekomen.
Schermafbeelding 2014-02-13 om 20.05.09

Wil je updates ontvangen? Klik hieronder.

andersnogiets

Koos van der Zee
010 485 0091
Rosestraat 18

%d bloggers like this: