Tabac & Gifts Leen Leentfaar

Op een van de drukste kruispunten van Rotterdam, waar dagelijks ontelbare auto’s, trams en fietsers hun wegen kruisen, heeft Leen Leentfaar zijn winkel. Een tabaks- en gemakswinkel, zoals hij het zelf noemt. Al 26 jaar lang. En hoewel het de laatste jaren steeds moeilijker wordt om er een boterham aan te verdienen, blijft Leen gewoon doorgaan. ‘Dat is vanzelfsprekend. Ik heb alles over voor mijn winkel, het is als met een kind waar je voor zorgt.’

Leentfaar 01

‘Het is als met een kind
waar je voor zorgt’

Vier etalages heeft de winkel van Leen Leentfaar op de hoek van de Stadhoudersweg met de Schepenstraat, en daar is eindeloos veel te zien. Disney-beeldjes, Feyenoord-vlaggetjes en Winnie de Pooh-spullen staan er gebroederlijk naast elkaar. Binnen vechten kranten, tijdschriften, sigaren en ander tabak, lottoformuliertjes, snoep, frisdrank, kantoorartikelen, kaarten, CD’s en nog veel meer om een plek. “Op 18-jarige leeftijd ben ik begonnen met mijn winkel, op de Claes de Vrieselaan, in de voorkamer van mijn ouderlijk huis” vertelt Leen. “Daarvoor al had ik mijn diploma’s voor middenstand en tabak gehaald. Met dat laatste diploma op zak mag je praktisch alles verkopen. Dus ik gooide mijn winkeltje vol met inderdaad van alles en nog wat. Tot een man van de gemeente kwam. Meneer Leentfaar, vroeg ‘ie, wat heeft ú nou gedaan?! Een winkel in een woonruimte mag niet. Toen heb ik mijn vader er maar even bij geroepen.” Maar dat hielp niet. Leen verhuisde zijn handel naar een leegstaand winkelpand een paar deuren verderop en breidde het verder uit tot buurtsuper. Tot hij ook daar weg moest, omdat het blok gerenoveerd werd.

Leentfaar 04

In Blijdorp maakte Leen Leentfaar een nieuwe start, in het najaar van 1987. Sindsdien komt hij 6 dagen per week op zijn motor naar zijn winkel op het drukke kruispunt gereden. Onderweg rookt hij een sigaar, gewoon onder zijn helm (“ja, mensen bij een stoplicht kijken me wel vaak raar aan”). En dan maakt hij lange dagen, het hele jaar rond. “In al die jaren is er veel veranderd. Mensen kopen bijna geen kranten of tijdschriften meer. En vroeger rookte bijna iedereen, nu nog maar een kwart van de mensen. De wijk verjongt steeds meer, maar iedereen gaat naar de supermarkt. Alle kleine winkels verdwijnen,” en hij wijst naar zes leegstaande panden op een rij aan de overkant. Maar de grootste klap kwam vijf jaar geleden, toen de RET de tramhalte van lijn 25 die voor zijn deur lag naar een paar honderd meter verderop verplaatste. “De loop is er nu helemaal uit.”

‘Vroeger rookte bijna iedereen,
nu nog maar een kwart van de mensen’

Vorig jaar kwam daar een grote lekkage bovenop die bijna de hele winkel blank zette. “Eigenlijk wilde ik aan het eind van dat jaar stoppen. Nog één keer de vuurwerkverkoop doen, want dat levert nog wat geld op, en daarna klaar. Er kwamen alleen zoveel steunbetuigingen uit de wijk, dat ik toch maar gebleven ben. Of ik had toen moeten verhuizen, richting het nieuwe metrostation Blijdorp, waar meer mensen lopen. Maar ik ben 55, weer opnieuw beginnen zie ik niet meer zitten.”

Leentfaar 05

‘Het positieve verhaal is dat ik
hier mag ondernemen, iedere dag weer!’

Maar niet geklaagd, zo is Leen niet. “Ik tel mijn zegeningen en sta makkelijk in het leven. Als klanten mopperen over het weer, dan zeg ik als echte droogkloot van een Rotterdammer, dat je het weer môt nemen zoals het is. Dat het nu zo gaat met de winkel, daarvan denk ik, zo is het nou eenmaal gelopen. Ik maak geen plannen, elke dag is een nieuwe dag.” Er verschijnt een grijns op zijn gezicht. “Het positieve verhaal is dat ik hier mag ondernemen, iedere dag weer! We zien wel waar het schip strandt. Als de rekeningen niet meer betaald kunnen worden, dan is het over. Maar ik heb er tot nu toe voor gezorgd dat ik mijn winkeltje draaiende hou. Met alle passie die ik in mijn donder heb.”

Tekst: Chantal Defesche
Beeld: Rick Hekman

Wil je updates ontvangen? Klik hieronder.

andersnogiets

Tabac & Gifts Leen Leentfaar
Stadhoudersweg 4a
3039 CA Rotterdam
tel. 010 4676464

Openingstijden
Ma – za van 9u tot ca. 18.30u

One comment

  1. Pingback: Tabac & gifts | Rick Hekman's blog

Comments are closed.

%d bloggers like this: