Voerman Verlichting

Wie langs de etalage van Joop Voerman Verlichting loopt, blijft vanzelf stilstaan. De vitrine aan de Crooswijkseweg, die drie panden beslaat, is tot elk gaatje gevuld. De grootste blikvangers zijn een bonte schakering Tiffany lampen en een mini-tentoonstelling van nostalgisch kinderspeelgoed. Een eindje verderop staan emmers, teilen, serviesgoed en pannen opgestapeld. Dit blijkt nog zo’n winkel van Sinkel waar je van alles kunt krijgen op huishoudelijk gebied en verlichting, maar ook voor de gekste onderdelen kan je hier terecht.

Joop Voerman Verlichting 02

Joop Voerman (65) is de eigenaar. Zijn grijze paardenstaart, houthakkershemd en spijkerbroek wekken de indruk dat we met een eigenzinnig persoon te maken hebben. Wat verkoopt hij zoal? Hij moet even nadenken voordat hij aan een opsomming begint: ‘Bij elkaar zo’n achttienduizend artikelen. Vierhonderd soorten gloeilampen, drieduizend soorten klein-huishoudelijke artikelen, zo’n tweehonderdvijftig huishoudelijke elektrische artikelen en plafondventilatoren, daarvan heb ik de grootste collectie van Nederland.’ Een kleine greep uit dit enorme assortiment: wekkers, katoenpitten voor petroleumstellen, oude melkwachters, strijkplanken, thermoskannen, krulsets, eierkokers, zaklantarens, citroenpersen, zeepkloppers, onderdelen voor kroonluchters, schroefdraad voor fittingen en heel veel lampen.

‘Het moet goed
en goedkoop zijn’

Thema-vitrines
De vitrine met kinderspeelgoed is vooral een lokkertje, daarvan is bijna niets te koop omdat het Joops privé-bezit is. Maar een leuk praatje erover kan altijd. Joop vertelt dat hij om de zes weken thema-vitrines inricht: ‘Laatst had ik een kook thema-etalage met pannen vanaf 1850. Sindsdien liepen de petroleumstellen goed. Ja, je moet wat bedenken, en zo blijf ik het zelf ook leuk vinden.’

Joop Voerman Verlichting 10

Begrip in Rotterdam
De winkels van Voerman waren lange tijd een begrip in Rotterdam. Over de hele stad verspreid had de familie negen vestigingen. In de jaren ’20 begon de familie in de rijwielhandel. Later kwamen daar gloeilampen, batterijen, elektra en klassieke lampen bij. De winkel in Crooswijk werd in 1931 geopend en is de enige overgebleven zaak. Als 15-jarige jongen begon Joop hier bij zijn opa. In de loop der jaren heeft hij aangrenzende pandjes bijgekocht, zodat zijn winkel nu een oppervlakte van zo’n 300 vierkante meter heeft.

Joop Voerman Verlichting 09

Huishoudelijke artikelen
Voor de omzet is klassieke verlichting minder belangrijk geworden. ‘Door de crisis kopen mensen geen kwaliteitslampen meer en jonge mensen gaan naar Ikea. Wat beter gaat zijn huishoudelijke artikelen. Maar de consument is veeleisend en verwend geworden. Het moet goed en goedkoop zijn.’
Het kwam door een klant dat Joop besloot ook huishoudelijke artikelen te gaan verkopen: ‘Op een dag kwam er een oud vrouwtje bij me. Ze zocht een dweil. Die was in heel Crooswijk nergens te vinden, sinds de enige handelaar in huishoudelijke artikelen was overleden. Toen heb ik gezegd dat ik ervoor zou zorgen. Daarna besloot ik er ook huishoudelijke artikelen bij te gaan doen. We verkopen nog steeds dweilen, maar jongeren kennen alleen moppen.’
Een jonge vrouw komt binnen. Ze zoekt iets om gaatjes in de muur te dichten. Joop geeft haar een tube Alabastine mee. Zijn assortiment blijft verbazen.

‘Het menselijk contact
blijf ik erg leuk vinden’

Toekomst
Joop is zijn zaak aan het afbouwen, hij koopt steeds minder in. ‘Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Het zijn moeilijke tijden, financieel gezien gaat het steeds minder.’ Als ik hem vraag of hij het nog wel leuk vindt, zegt hij: Het menselijk contact blijf ik erg leuk vinden, maar verder is het lastig. Grote ketens slurpen alle kleine zaken op. En door die verdomde crisis verkoop ik haast niets. De kelder staat ook nog tot aan het plafond bomvol met voorraad.’

Wil je updates ontvangen? Klik hieronder.

andersnogiets

Tekst: Marjon de Zeeuw
Beeld: Rick Hekman

Joop Voerman Verlichting
Crooswijkseweg 93 – 99

Openingstijden
Donderdag  9.45 –  17.30
Vrijdag         9.45 – 17.30
Zaterdag     9.45 – 17.00

One comment

  1. Pingback: Lightshop | Rick Hekman Visual Diary

Comments are closed.

%d bloggers like this: