Boekhandel Bensmann & Blankstein

Al is het in deze tijden lastig het hoofd boven water te houden, de dames van Boekhandel Bensmann en Blankstein in Overschie blijven positief. Anneke Bensmann (54) en Ellen Blankstein (54) runnen de enige boekhandel in de hele wijk en deelgemeente, die door de geografische begrenzingen ook wel ‘een dorp’ wordt genoemd.

Bensmann & Blankstein1.1

‘Het idee om hier een boekhandel te beginnen ontstond onder het drinken van een wijntje of wat,’ begint Anneke. Ellen: ‘Ik droomde altijd al van een eigen winkel. Ik zat op dat moment in het bibliotheekvak.’ Anneke was net gestopt met een baan in het onderwijs: ‘Natuurlijk, we lazen graag, maar een winkel? Toch waren we allebei enthousiast. Wat we gelijk wisten is dat de winkel in Overschie moest komen. Daar woonden we, we kenden de wijk, er was niets op dat gebied.’

‘We zoeken naar pareltjes’

Dorpswinkel
In 2001 openden de vriendinnen hun winkel aan de Burgemeester Baumannlaan, de centrale winkelstraat van Overschie. Anneke: ‘Het was een geweldige dag! De mensen waren ontzettend blij dat er eindelijk een boekhandel was.’ Op de tweeëntachtig vierkante meter winkeloppervlakte begonnen de dames voorzichtig met weinig titels, daarna breidde het assortiment zich uit met meer titels, kantoorartikelen en bijzondere wenskaarten. Ellen: ‘Naast literatuur en spannend, verkopen we veel kinder- en kookboeken, wat dat betreft zijn we echt een algemene boekhandel, niet een literaire, een beetje een dorpswinkel.’ Het aantal kantoorartikelen is sinds de komst van een Hema in de straat afgenomen. Daarvoor in de plaats zijn cadeau-artikelen gekomen.

Bensmann & Blankstein04

Eigenwijs
Anneke: ‘Het werkt goed dat we veel klanten kennen. Zoekt iemand iets, of wil hij meer lezen over een bepaald onderwerp, dan denken we mee.’ Ellen: ‘Maar we zijn wel eigenwijs. We willen boeken die er net uitspringen. Klanten verwachten van ons dat we ook iets anders aanbieden dan de Top 10. We zoeken naar pareltjes, boeken die wij zelf graag onder de aandacht brengen.’

‘Je moet jezelf
zichtbaar maken’

Ellen: ‘Tot 2008 zijn we gegroeid. Toen kwam de crisis en werd het elk jaar iets minder, ook door de opmars van de e-reader, de online-boekenverkoop en de digitalisering in het algemeen. Wat tegenwoordig ontzettend belangrijk is, is dat je naar buiten treedt. Je moet jezelf zichtbaar maken.’

Anneke: ‘Daarom doen we leuke dingen in de winkel.’ Als voorbeeld noemt ze een excursie naar Tsjechië, georganiseerd naar aanleiding van de roman De glazen kamer van Simon Mawer, hun best verkochte boek in 2011. De roman van Mawer is grotendeels gebaseerd op villa Tugendhat in Brno. In september 2012 organiseerde de boekhandel een reis naar Brno en de Villa.

‘Ook wij kunnen niet
zonder bestsellers’

Bensmann & Blankstein07

Twitter
Twitter is een belangrijk medium. Anneke: ‘Zo hebben we veel getwitterd over de roman Vissen voeren, van Fabio Genovesi. Een schitterend boek. Met als gevolg dat de Italiaanse schrijver dat opmerkte en een tijd later in onze winkel langskwam voor de presentatie van zijn boek. En toen het kookboek Jeruzalem van Ottolenghi uitkwam, hadden we een professionele kok in de winkel die kleine gerechtjes maakte, erg feestelijk was het. Door die proeverij loopt het boek nog steeds goed.’

‘Ja, dat zijn de mooie dingen’, zegt Ellen, ‘zo worden we een begrip. Maar ik geef toe: we hebben ook een Dan Brown nodig. Ook wij kunnen niet zonder bestsellers.’

Wil je updates ontvangen? Klik hieronder.

andersnogiets

Tekst: Marjon de Zeeuw
Beeld: Rick Hekman

Boekhandel Bensmann & Blankstein
Eigenaars: Anneke Bensmann en Ellen Blankstein
Burgemeester Baumannlaan 163a

Openingstijden
Ma 13.00 – 17.30
Di t/m Vr 9.00 – 17.30
Za 9.00 – 17.00

One comment

  1. Pingback: Bookshop | Rick Hekman Visual Diary

Comments are closed.

%d bloggers like this: