Atelier Mike Leach | Mesh Print Club

‘De charmante grijze Engelsman en de vrolijke Indische. Het is ons handelsmerk. Al dertig jaar’, lacht Gita Leach. Zeefdrukkunstenaar Mike Leach (Bristol UK, 1949) kwam op zijn twintigste naar Rotterdam. Samen met zijn vrouw Gita werkt hij vanaf 1983 vanuit zijn eigen atelier en maakt zeefdrukken voor kunstenaars, uitgeverijen, musea, bedrijven en particulieren. Sinds 2012 werken ze samen met de grafische werkplaats Mesh Print Club. En geven ze het ambacht door aan jonge vormgevers en kunstenaars. ‘De vibe hier is zo leuk en inspirerend. Deze plek houdt ons jong.’

DSC_1525

‘Deze plek houdt ons jong’

Op bezoek in het atelier van Mike en Gita is een warm bad. Hartelijk en gastvrij nemen ze de tijd en vertellen vol gedrevenheid over hun vak. Hier is sprake van een hecht en harmonieus team. Mike, steevast gekleed in witte stofjas, is de ambachtsman, Gita is zijn compagnon, steun, toeverlaat en sfeermaker. Als Mike begint te vertellen, neemt Gita het gesprek over. Mike vindt het goed. Wacht geduldig en kiest zijn momenten. ‘Mijn eerste vaste baan als zeefdrukker kreeg ik bij Lantaren Venster, dat was eind jaren zeventig. Daar was de Grafische Werkplaats van de Rotterdamse Kunststichting gevestigd. In die tijd heb ik Gita leren kennen. Sindsdien doen we alles samen.’

DSC_8511

‘Onze deur staat altijd open’

Reproducties
Toen de Grafische Werkplaats door de gemeente werd wegbezuinigd, zijn ze voor zichzelf begonnen. Gita (Bandung ID,1960): ‘In de beginjaren van ons eigen atelier pakten we alles aan. Naast gewone opdrachten verzorgde Mike lessen voor o.a. de Vrije Academie. Ook kwamen via de overheid studenten uit ontwikkelingslanden over vanuit de hele wereld om een cursus bij ons te volgen. We organiseerden workshops en leerden onszelf nieuwe technieken aan. Toen in de kunstwereld het maken van handmatige reproducties populair werd, waren wij de eersten die daartoe overgingen met inkten op waterbasis. Mike had het gebruik van deze milieuvriendelijke inkten snel onder de knie en gaf zijn kennis door aan andere drukkerijen. Bij grote opdrachten werken we ook samen met ‘collega’ drukkerijen. Nog steeds hebben we met iedereen goed contact, we kennen elkaar en weten elkaar te vinden. Het zal deels met onze kleinschaligheid te maken hebben, maar ook omdat wij als echtpaar werken en onze deur altijd openstaat.’

DSC_1543

Handelsgeest
‘Door de jaren heen hebben we een mooi klantenbestand opgebouwd’ vertelt Mike. ‘En, alle klanten komen altijd weer terug, één keer per jaar, soms eens in de tien jaar. Er is wederzijds vertrouwen, zo ontstaat échte samenwerking. Kunstenaars vragen me mee te denken over het kleurgebruik of de titel van het werk. Belangrijk daarbij is dat je altijd eerlijk bent. Hans Wap komt hier al jaren. Ik heb denk ik wel 200 prenten met hem gemaakt. Bij elke opdracht krijgen we altijd twee exemplaren van het werk, één voor ons en één voor onze dochter. Er zijn kunstenaars van wie we het hele oeuvre hebben. Ons hele huis staat vol. Achter de kast, onder ons bed. Het gekregen werk doorverkopen doen we niet. Dat willen we niet.’ Lachend: ‘Bovendien hebben we totaal geen handelsgeest. De wereld van het geld is zo’n andere wereld dan de onze. Als je daar in verzeild raakt, zou je zomaar kunnen vervreemden van je werk en vooral opdrachten doen die goed verkopen. Ik vind het belangrijker dat ik iemand aardig vind, dat het klikt.’

‘Ik vind het belangrijker
dat ik iemand aardig vind,
dat het klikt’

Werkplaats
Tot 2012 werkte het zeefdrukechtpaar vanuit een mooi oud atelier in de Graaf Florisstraat. Toen het huurcontract afliep kwamen ze via SKAR, Stichting Kunst Accommodatie Rotterdam, in contact met Mesh Print Club, een grafische werkplaats in verenigingsvorm. In de werkplaats kunnen professionals, studenten of enthousiaste amateur-beeldmakers, hun eigen werk maken. Daarnaast ondersteunt en adviseert de organisatie bij het aanbieden, verspreiden en verkopen ervan. Gita: ‘De club was op zoek naar een grotere ruimte om te zeefdrukken en workshops te geven. En daar vroegen ze ons voor. Voor hen een kans om van ons de perfectie van zeefdrukken te leren en voor ons de mogelijkheid om onze kennis over te dragen aan een nieuwe generatie. Mede door onze bijdrage is het een snel groeiende club geworden.’

Masterclasses
De handmatige zeefdruk is aan het uitsterven in Nederland. Alle leermeesters zijn overleden of ziek en oud. Mike Leach is de jongste en enige leermeester in heel Nederland, met een brede kennis en jarenlange ervaring. Gita: ‘In combinatie met de computerkennis van de nieuwe generatie ontstaan er goede nieuwe uitspattingen en kunnen er mooie dingen groeien. Voor de Mesh Print Club verzorgen we masterclasses voor zowel bedrijven als individuele geïnteresseerden. Omdat het een actieve club is groeit hiermee ook ons eigen bereik. Een leraar van de Koninklijke Academie van Schone Kunst in Antwerpen nam, voordat hij zijn aanstelling als zeefdrukleraar daar aandurfde, deel aan onze workshop.’ Mike: ‘Tegelijkertijd leren wij veel van de ideeën van de jonge ontwerpers en kunstenaars en dagen ze ons uit om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dat is en blijft het mooie van de zeefdruktechniek, er zijn ontelbaar veel mogelijkheden en met de juiste drukinkt is vrijwel elk materiaal te bedrukken. Glas, textiel, panty’s, maar ook een plakje kaas.

DSC_8512

‘Wij leren van hen
en zij van ons’

Fantastische move
Het geeft een goed gevoel onze kennis te kunnen doorgeven. De ambachtelijke techniek mag niet verloren gaan. Er zijn zoveel mooie aspecten aan deze druktechniek: het pure ambacht, de magie die ontstaat tussen het papier, de inkt en het werk, maar vooral ook het contact met betrokken mensen die dezelfde passie hebben. Of we ons atelier in de Graaf Florisstraat missen? Eerlijk gezegd waren we daar wel bang voor, het was meer dan 25 jaar een fijne plek en zo’n leuke buurt. Maar nee, het is een fantastische move die we hebben gemaakt, het was tijd voor iets nieuws. We hebben er een prima ruimte voor teruggekregen en de leden, de sfeer en de creativiteit zijn erg prettig hier.’ Mike en Gita kijken elkaar aan: ‘Hoewel we nog lang niet op elkaar zijn uitgekeken, merken we ook dat het ons goed doet met anderen samen te werken. In plaats van vooral met elkaar, praten we nu meer met anderen, over het vak, over het leven, over wat er om ons heen gebeurt. En dat is goed!’

DSC_8526

Interview en beeld: Annemarie Mosterd
Tekst: Marleen Bos

Wil je updates ontvangen? Klik hieronder.

footer

Volg ons ook op facebook!

Atelier Mike Leach zat tot 2012 in de Graaf Florisstraat en is toen verhuisd naar de werkplaats in de Zomerhofstraat 70-74. Ze werken samen met Mesh Print Club.

Mike en Gita Leach / Mesh Print ClubZomerhofstraat 70-74
3032 CM, Rotterdam
Openingstijden:
alleen op afspraak via
post@meshprintclub.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: