Danuta, Poolse delicatessen

Danuta is een ander universum
Op de Rotterdamse Schieweg wapperen, afhankelijk van de wind, iedere dag twee Poolse vlaggen. Daartussen een wereld die voor Nederlanders raadselachtig is, maar voor Polen een wervelstorm aan weemoed. De producten staan er netjes zij aan zij, de labels trots vooruit.

Het is Danuta: één van de planeten in het universum van Star Wars alsook de grootste Poolse delicatessenwinkel in Rotterdam en omstreken. Naamgeefster Danuta Sjieka bakt de maanzaadrollen zelf. Thuis, niet hier. Hier warmt zij alleen af en toe wat bigos op. Het nationale vleesgerecht van Polen, de Oekraïne, Litouwen en Belarus is een populaire magnetronmaaltijd. Opwarmen duurt nog geen halve minuut.

danuta 4

‘In Nederland smaakt
alles anders’

Danuta is augurkenhoedster
Zoals Little Italy vijftien soorten pasta herbergt, zo beheert de kort gekapte blondine vijftien soorten worst. Augurken zijn haar warme broodjes. De zure bommen, ingelegd met dille en laurier, kosten twee euro en zestig cent. Alsof de crisis een oogje toeknijpt, vliegen de glazen potten in groten getale over de toonbank. Zeven dagen per week heeft Danuta het druk. Ook op zondag. Net na de kerkdienst stroomt de winkel vol.

Het geheim van haar succes?
‘In Nederland smaakt alles anders.’
Hoe anders?
‘Gewoon, anders.’

Danuta heeft geen lievelingsproduct; álle producten zijn haar lievelingsproducten. De mierikswortelcrème, bietensoep uit pak, zelfs de Poolse mayonaise overtreft de Zaanse.
Zodoende wordt in ‘Delikatesy Rotterdam’ uitsluitend Poolse koopwaar aangeboden. Iedere donderdag komt er een vrachtwagen uit Polen met verse voorraad. De krant is er slechts één dag oud.

danuta 3

Danuta is voorzichtig
Als klein meisje wilde Danuta studeren aan de universiteit. In plaats daarvan belandde zij, eenmaal de dertig gepasseerd, in Rotterdam. Het studeren kwam er niet meer van. Danuta was gestopt met dromen, zij leefde in het nu. Hierin zag zij haar man en kinderen om de drie maanden en zat zij tussen de tulpenbollen.

Vroeger, voordat zij naar Nederland kwam, verkocht Danuta schoenen. Damesschoenen, herenschoenen, kinderschoenen, hardloopschoenen, het aantal schoenen of waarom überhaupt schoenen, dat laat zij in het midden. Danuta begint zachter te praten.
‘Je moet voorzichtig zijn.’
Waarom?
‘Voor je het weet staan ze bij je op de stoep.’
Wie?
‘Gewoon, ze.’

Danuta praat liever niet over zichzelf of over het verleden. Liever praat zij over welke macaroni het beste is voor in de kippensoep. Ook de Poolse  jam is trouwens stukken minder zoet.

‘In Nederland is
alles anders’

danuta 1

Rotterdam, 9 augustus 2012 (in opdracht van: Vers Beton)
Tekst: Dore van Duivenbode
Fotografie: Alexandre Furtado

Wil je updates ontvangen? Klik hieronder.

footer

Volg ons ook op facebook!

Delikatesy Rotterdam
Schieweg 84, Rotterdam
Openingstijden:
Maandag t/m donderdag: 12:00u – 20:00u
Vrijdag: 11:00u – 20:00u
Zaterdag: 10:00u – 20:00u
Zondag: 11:00u – 17:00u

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: